Skip to main content

Samlingene

2020

Samlingsforvaltning

Samlingsforvaltningen har som mål å ta vare på kulturarven for fremtidige generasjoner og omfatter alle aktiviteter og tiltak som sikrer at samlingene blir tatt vare på, dokumentert og gjort tilgjengelig for allmennheten. Samlingene skal være tilgjengelige for bruk og formidling i museet, og for allmennheten generelt til forskning og formidling.

Museets samlinger består i dag av mer enn 90.000 gjenstander, 2,65 millioner fotografier, 14.000 bøker og tidsskrifter og 1.670 hyllemeter arkiv. Samlingsarbeidet i 2020 har ved siden av det løpende forvaltningsarbeidet vært fokusert rundt revisjon av Medisinsk museums samling og museets samling av gjenstander knyttet til IKT-feltet i forbindelse med kommende utstillinger, samt digitalisering og tilgjengeliggjøring av DEXTRA Photo.

I 2020 er det tatt inn totalt 58 gjenstander og fire papir- og fotoarkiver. Inntakene er i stor grad knyttet til IKT og medisin. 479 gjenstander og 38.221 fotografier er registrert inn i museets databaser.

DigitaltMuseum utgjør museets viktigste publiseringskanal for samlingene, der det publiseres registreringsdata og fotografier med så åpne rettigheter som mulig for å gi størst mulig bruk. Ved utgangen av 2020 er 35.045 gjenstander og 82.803 fotografier tilgjengelige på DigitaltMuseum. Fotografier fra Oslo er også tilgjengelige på nettstedet www.oslobilder.no. Museet bruker sentrale fellestjenester innen samlingsforvaltningen, som nettstedene kulturnav.org, digitaltmuseum.no, oslobilder.no og databasen Primus. Museet har fast ansvar for to autoritetsregistre i KulturNAV. Disse er personregisteret Personer Industrihistorie og organisasjonsregisteret Industribedrifter. I tillegg har museet sammen med Preus og Folkemuseet tatt ansvar for oppfølging av Fotografregisteret.

Inntak av O.Værings fotosamling

Museet kjøpte i 2019 med støtte fra Sparebankstiftelsen en samling fotografier etter O. Væring. De rundt 3.000 bildene er fotografier av arkitektur og bymiljøer, tatt fra rundt 1900 til 1960-tallet, og utgjør et viktig supplement til museets samling etter arkitekturfotografen Teigens fotoatelier.

Materialet har blitt påbegynt ompakket i 2020 og digitaliseringen og registreringen skal gjennomføres første halvår i 2021.

Digitalisering av DEXTRA Photo

I 2020 har digitaliseringen av DEXTRA Photo-samlingen skutt fart. I 2020 er det digitalisert, registrert og publisert 17.879 fotografier. Per 2020 var det totalt publisert 40.000 fotografier fra DEXTRA Photo på Digitalt Museum. Disse er blitt lastet ned i god oppløsning 6.854 ganger til fri bruk.

Digitaliseringsarbeidet ved museet skal forene høyest mulig kvalitet som yter originalmaterialet rettferdighet med ressurseffektiv produksjon. I 2020 har museet derfor investert i ytterligere utstyr som håndterer store volumer. Museet har vært rådgiver for andre museer, hatt studiebesøk og hospitanter innen digitalisering, selv om dette har vært noe begrenset grunnet covid-19.

DEXTRA Photo eies av Sparebankstiftelsen DNB og er deponert på museet.

Forvaltning av Medisinsk museums samlinger

Arbeidet med registrering og konservering av menneskelige levninger i museets samlinger har fortsatt fra i fjor.

Studenter på konserveringsstudiet ved UiO har brukt utstillingen Sunn Sjel som case study i emne knyttet til kontroll av miljø, klima og risikostyring i museumsutstillinger.

Utstillingene Sunn Sjel og Blind Spot har blitt nedmontert, og gjenstandene er ferdig revidert og magasinert.

Gjenstandsutvalget for den nye medisinutstillingen Liv og død har blitt løpende revidert og konservert i løpet av året, og monteringsarbeidet er planlagt og påbegynt.

Samlinger fra det tidligere Telemuseet

Telemuseets samlinger ble innlemmet i Teknisk museum gjennom en virksomhetsoverdragelse ved årsskiftet 2018. Sendestasjonen til Bergen radio er fredet og er en del av denne arven.

Det er sendestasjonen til Bergen radio som ligger på Rundemanen, ca en times gange fra Fløyen. Museet er opptatt av å formidle historien til Bergen radio, Rundemanen, i og rundt sendestasjonen.
I juni 2019 hadde museet et positivt møte med Museum Vest i Bergen, om formidlingsarbeid for sendestasjonen. Museum Vest og Teknisk museum tar sikte på å skrive en intensjonsavtale januar 2021, etter svar på søknaden om tilkobling til vann og kloakk.

At radiostasjonen ligger i nedfallsområde for drikkevannskildene til Bergen gjør at det er svært strenge regler for tilkobling til vann og kloakk. Dette er en forutsetning for besøk av skoleklasser og i 2019 ble arbeidet med å utrede for boring etter vann og skreddersy et lukket system for septiktank. Fylkeskonservatoren er positive til dette. Søknad ble sendt kommunen tidlig i 2020, men den skal gjennom mange avdelinger i kommunen, nå ligger den til behandling i siste instans som er byggesaksavdelingen i Plan og bygg. Det forventes et svar i løpet av januar 2021.

Fra det tidligere Telemuseet fulgte det med et fagbibliotek på 6.000 bind. I 2020 har museets bibliotekarer manuelt gjennomgått og konvertert 3500 poster/bøker fra Telemuseets bokdatabase i Tidemann til Teknisk museums ALMA, da automatisert konvertering mellom disse systemene var vanskelig. Alle bøker som flyttes fra Telemuseets magasin på Fet til lokalene på Kjelsås behandles i varmekammer for insektsanering. Teknisk museums bibliotek tilføres gjennom denne tilveksten en betydelig telehistorisk samling - mange av bøkene er eneste eksemplar i Norge - og har blitt et spesialbibliotek innen fagfeltet. Overskuddsbøker som ikke finnes i Nasjonalbiblioteket, sendes til Mo i Rana.

Samlingsarbeid

Utlån og innlån av museumsgjenstander

Museet låner ut gjenstander og arkivalia til utstillinger ved museer og institusjoner i inn- og utland. I 2020 har museet samlet lånt ut 18 gjenstander til Nasjonalmuseet, Kulturhistorisk Museum, Grinimuseet, Vegmuseet og Trafo Kunsthall. Utlånene til Nasjonalmuseet er gjenstander som skal stilles ut i det nye Nasjonalmuseet når det åpner. Enkelte av utlånene har innbefattet kurérvirksomhet og bistand med montering.

Totalt har museet 60 aktive utlånssaker.

Vi har innlånte gjenstander fra omtrent 50 institusjoner og privatpersoner til flere av våre faste og temporære utstillinger.

Digitalisering av lyd og film

Nasjonalbiblioteket fikk i 2018 i oppdrag fra Kulturdepartementet å utarbeide en plan for digitalisering av film- og lydmateriale i norske museumssamlinger. I 2019 jobbet NTM som pilotinstitusjon tett med Nasjonalbiblioteket i kartleggingsarbeidet, og leverte lydmateriale til digitalisering. I 2020 sendte museet fra seg alt av film- og videomateriale, totalt 22 paller med 14.003 enheter som utgjorde 4,7 tonn audiovisuell kulturarv. Det vil sannsynligvis ta Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana flere år å digitalisere alt materialet.

Konservering

Konservering ved museet er knyttet til utstillings-, utlåns- og samlingsforvaltningsarbeidet. I 2020 har fokuset særlig vært på de delene av samlingene som er relevante for kommende utstillinger, overflatebehandling av lysbueovnen og forprosjekt for konservering av Lohner Porschen.

Klima i alle magasiner og utstillingslokaler loggføres og gjenstander stilles ut i klimakontrollerte montere der det er nødvendig.

Gjenstandskonservatorene har i 2020 videreført arbeidet med implementering av IPM (Integrated Pest Management) ved museet. Spesielt rettet mot kartlegging av skjeggkre er feller plassert ut rundt i museet. Varmekammeret er en viktig del av arbeide med bekjempelse av innsekter i samlingene. Kammeret er også tatt i bruk av Biblioteket ved inntak av arkiver, og flytting av boksamlingen fra Fet, samt ved innkjøp av pakkemateriell.

Samlingsgruppa har vært aktivt involvert i arbeidet med tiltak i beskrevet i Sikringsplanen med tanke på RVR/evakuering, samt brannsikring og andre sikringstiltak av magasiner.

Museets utstyr og fagpersoner har i 2020 vært utleid til andre museer og kulturarvsforvaltere. Tørrisblåsingsanlegget med gjenstandskonservator har blitt brukt til rengjøring av statuer i Bærum kommune, mens kapasitet i varmekammeret er blitt leid ut til andre museer. I tillegg har en av museets gjenstandskonservatorer bistått Nasjonalmuseet i forbindelse med montering av ny utstilling.

Den har i 2020 blitt installert nytt aspirasjonsanlegg og nye taknedløp i den gamle hallen av museets fjernmagasin på Gjerdrum. I den forbindelse ble en del gjenstander som normalt står fastlåst gjort midlertidig tilgjengelige gjennom flytting. 350 gjenstander som har manglet fotografi og plassering, fikk registrert plassering og enkle dokumentasjonsfoto i Primus. I tillegg ble rundt 50 gjenstander ompakket for senere lettere transport og eldre paller ble skiftet ut. Arbeidet foregikk med støtte fra Ask Industrimontasje, Drift og personale fra Formidlingsavdelingen.

Bibliotek

Biblioteket inneholder en av Norges største samlinger med teknologi- og industrihistorisk litteratur, i tillegg til en omfattende samling medisinhistorisk, telefaglig og vitenskapshistorisk litteratur. Boksamlingen har vokst med ca 3. 000 bind og utgjør nå 148 000 bind.

Biblioteket har fra høsten 2020 tatt i bruk den nye internasjonale katalogiseringsstandarden RDA, som fra samme tidspunkt er gjeldende for alle bibliotek som bruker ALMA-systemet.

Museets fotograf har i 2020 særlig arbeidet med gjenstands- og samlingsfotografi knyttet til nye utstillinger for helse- og medisinhistorie og den kommende IKT-utstillingen.

Arkiv

I 2020 har museet registrert tre nye arkiver og publisert 30 arkiver på Arkivportalen, hvorav de fleste er tidligere registrerte, ikke-publiserte arkiver fra Telemuseet.

Nye inntak er et arkiv fra Jernbaneverket/Bane NOR og Nitedals tændstik fabrik. Det er i alt 75 publiserte arkiver fra Norsk Teknisk Museum på Arkivportalen. Totalt antall hyllemeter i arkiv er ca. 1.670.

Nøkkeltall for samlingsarbeidet

År

2020

2019

2018

2017

2016

2015

Antall gjenstander estimert

91 701

91 643

 91 611

60 000

60 000

60 000

Reg. gjenstander i Primus

77 385

76 906

76 611

49 560

48 768

47 782

Reg. gjenstander inneværende år

479

295

27 051

792

986

2 273

Publiserte gjenstander Digitalt Museum

 35 039

34 548

 33 767

16 148

  15 862

15 810

Antall fotografier (estimat)

2 674 450

2 653 000

2 650 000

2 200 000

2 200 000

2 200 000

Reg. foto i Primus og Fotostation

199 523

161 302

 160 302

102 654

74 256

 68 542

Reg. foto inneværende år

38 221

1 000

57 648

28 398

5 714

3 735

Publiserte fotografier DigitaltMuseum

82 803

67 608

67 116

43 090

42 140

 24 772

Antall arkiver

482

480

478

128  

126

Registrerte arkiver i Asta

408

405

391

25

23

Registrerte arkiver inneværende år

3

14

366

  2

Publiserte arkiver på arkivportalen

75

45

31

15

11