Oslo vitensenter
Oslo vitensenter på Teknisk museum er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter for teknologi, naturvitenskap og matematikk. Vitensenteret er en arena der de besøkende kan erfare, lære eller fornye sin kunnskap på egne premisser. Oslo vitensenter er landets eldste vitensenter, etablert i 1986 og er regionalt vitensenter for Oslo og deler av Viken.
TeknoLab skaperverksted
TeknoLab har vært i drift siden høsten 2018, og er nå et ettertraktet rom til bruk både for skolelever og fritidspublikum. Labben er fast tilholdssted for Talentsenter for realfag og Super:bit. Skaperverkstedet handler om å utfordre dagens unge og deres forståelse for teknologi. Forstå at de kan være med å skape nytt, ikke bare forbruke teknologi.
I TeknoLab skaperverksted tilbyr vi undervisning for skoleklasser innen programmering, elektronikk og digital fabrikasjon, med blant annet bruk av micro:bit, loddebolter og 3D-printere. Realfag, programmering, tverrfaglighet og skaperglede kombineres på en unik måte.
I forbindelse med innføringen av fagfornyelsen i norsk skole høsten 2020, er etterspørselen etter lærerkurs stor. TeknoLab benyttes til disse lærerkursene.
TALENTSENTER FOR REALFAG
Talentsenter for realfag ble etablert som pilotprosjekt av Kunnskapsdepartementet i 2015. Tilbudet sorterer under utdanningsloven som tilpasset undervisning, og foregår derfor primært i skoletiden i form av ulike fagcamper. Fra skoleåret 2020/21 ble dette et permanent tilbud ved Oslo vitensenter. Talentsenteret er et tilbud til faglig sterke skoleelever som opplever ordinær undervisning som lite utfordrende. Talentsenterets oppgave er å gi dem tilpasset opplæring på et nivå som stimulerer, engasjerer og motiverer. Med aktiv bruk av skaperverksted oppfordres elevene til kreativitet og skaperglede. Med midler fra Sparebankstiftelsen DNB ble tilbudet utvidet i 2020 til tre andre videregående skoler, med tilhørende ungdomsskoler i Oslo: Hellerud, Persbråten og Hersleb. I tillegg er det inngått avtale med Bærum kommune om oppstart av en filial høsten 2020. Dette er utsatt til våren 2021 grunnet pandemien.
Talentsenterets har i løpet av den korte tiden tilbudet har eksistert blitt en viktig premissleverandør på feltet “elever med stort læringspotensial” i Norge. Talentsenterets folk er ettertraktede kursholdere rundt om i landet, og vi har nå ansvaret for å lage en nasjonal plan for utvikling av lærerkurs innen temaet. Vitensenterets sterke posisjon som leverandør av lekende læring og praktisk tilnærming til tung teori ga oss mandatet om å ivareta morgendagens kloke hoder, der elever jobber i tverrsnittet av teoretisk realfag, praktisk ingeniørkunst og teknologiutvikling.
Talentsenteret ved Oslo vitensenter har gitt Teknisk museum økt samarbeid med UH-sektoren hva gjelder pedagogikk og et tettere samarbeid med regionens kommuner og fylkeskommuner.
SKAPERSKOLEN – DER SKAPERKULTUREN MØTER SKOLEKULTUREN
Med midler fra Sparebankstiftelsen DNB er det etablert et nettsted med skapende og utforskende aktiviteter for barn og unge de neste tre årene. Prosjektet omfatter etterutdanning av lærere, utvikling av pedagogisk innhold til skolen gjennom nettportalen skaperskolen. no, og midler til å gjennomføre regionale skaperfestivaler. Grunnet koronapandemien ble alle planlagte skaperfestivaler avlyst i 2020. Vitensenteret er representert i gruppen som leder utviklingen av prosjektet.
Ved nedstengningen allokerte prosjektet midler til å lage digitale tilbud under tittelen skaperklubben. Det ble opprettet en egen YouTube-kanal med videoer laget av vitensentrene rundt om i landet. Her ble seerne utfordret til å lage fantastiske eksperimenter og skapende prosjekter. Til sammen ble det laget rundt 100 filmer. Under tittelen “Vitenskaping” bidro Oslo vitensenter med fire filmer som alle tok utgangspunkt i en av installasjonene i vitensenteret.
DEN TEKNOLOGISKE SKOLESEKKEN – Super:bit
På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet har Vitensenterforeningen, gjennom Den teknologiske skolesekken, fått midler til å gjennomføre grunnleggende programmeringskurs for alle landets 6. klassinger og deres lærere. Oslo vitensenter har ansvaret for Oslo og Nittedal. I løpet av 2020 deltok 2860 elever og lærere i dette tilbudet. Etter at pandemien brøt ut, foregår det meste av undervisningen ute på skolene. I nedstengningsperioden har man besøkt nærmere 50 skoler i Oslo og Nittedal. Vitensenteret har ansatt en egen pedagog som leder prosjektet.
Prosjektet er et samarbeid mellom den norske vitensenterforeningen, Sparebankstiftelsen DNB og NRK Super.
I forbindelse med nedstengningen av Norge i mars, startet vitensenterforeningen et digitalt læringstilbud i programmering rettet mot elver på 10. trinn. Det er innredet et eget studio for sendinger fra museet. Prosjektet har navnet Kodekraft, og er finansiert av Equinor. Oslo vitensenters ansvarsområde er Oslo og Nittedal. I løpet av høsten 2020 deltok drøyt 800 elever fra 24 skoler i dette prosjektet.
OSLO ØST-SATSINGEN
På bakgrunn av resultatene fra brukerundersøkelser er det inngått en intensjonsavtale med Deichmanske bibliotek sentralt. Korona pandemien førte til redusert aktivitet i bibliotekene i 2020. I tillegg ble ikke øremerkede midler til tiltaket for 2019 fra Kulturdepartementet videreført i 2020. Det er gjennomført tre aktivitetsdager på Deichmanfilialer i 2020.
Ungdomsklubbene i Oslo ble også skadelidende av pandemien, men høsten 2020 er arbeidet med tre ungdomsklubber i Grorud bydel i igjen godt i gang. Ungdomsklubbtiltakene finansieres gjennom midler fra BUFdir.
Fribilletter sommeren 2020 for bydel Alna og Grorud ble benyttet av 832 voksne og 1.048 barn. Alle svarte på spørreskjema ved ankomst og de av deltagerne som ga sin epostadresse vil få et oppfølgingsspørsmål i januar 2021.