Nasjonalt medisinsk museum
Foto: Gorm Gaare
Nasjonalt medisinsk museum er landets sentrale forvalter av den materielle- og immaterielle kulturarv innen helse- og medisinhistorie. Museet har som mål å være en møteplass for ulike miljøer, forståelser og erfaringer. Det formidles historisk og nyere kunnskap om helse og medisin på en åpen, tverrfaglig og relevant måte, og det legges til rette for utvikling av ny kunnskap og refleksjon.
Formidling
Den faste utstillingen Liv og død, som åpnet i 2021, er et meget verdifullt tilskudd til Teknisk museums formidling. Den har i 2023 vært museets mest populære utstilling når det gjelder antall skolebesøk, med et samlet besøkstall på nærmere 10 000 elever og lærere. Tallene inkluderer omvisninger både i denne utstillingen alene og i kombinasjon med andre utstillinger. Liv og død får mange gode tilbakemeldinger fra våre besøkende.
Spesialomvisninger i 2023 inkluderte omvisninger for små barn i påskeferien. Disse fokuserte på Mumien Maren, den mumifiserte kvinnelige kroppen som er det sentrale objektet i utstillingen Liv og død. Det ble utviklet en omvisning for barnehagebarn kalt «Hurra for barna!», som bruker utstillingen til å diskutere temaer som babyer, IVF og Norges første kuvøse.
Den delen av Liv og død som omhandler korona har blitt oppdatert. Museet anskaffet et kunstverk kalt «Til tjeneste», som er en kjole laget av munnbind under pandemien av kunstneren Marit Amalie Røed. Det ble bygget et nytt monter for kjolen, mens eksisterende innhold ble flyttet slik at kjolen nå utgjør kjernen av utstillingens "koronavegg". Under SENT i oktober ble det nye kunstverket feiret med et arrangement kalt «After the pandemic». Arrangementet var en samtale med publikum der deltagerne delte erfaringer fra nedstengningen.
I forbindelse med Forskningsdagene i september samarbeidet museet med Det medisinske fakultet ved UiO for å arrangere Forskningstorg på Teknisk museum. Fakultetets ansatte stilte med kreative boder og visuelle fremstillinger av temaer: Fra tarmtottenes reaksjoner på cøliaki til bruk av VR for å undersøke folks hukommelse. Nesten 1000 elever var innom Forskningstorget.
Samlingsarbeid
Nasjonalt medisinsk museum har fortsatt registreringen av gjenstander i magasinet på Gjerdrum. Det har blitt fokusert spesielt på gjenstander fra Rikshospitalets øyeavdeling.
Registrering av den medisinske boksamlingen fortsatte i 2023. Ca. 40 hyllemeter (hm) bøker er så langt lagt inn i ASTA og dermed søkbare i Oria. Det gjenstår ca. 300 hm. De står sammenblandet med tidsskrifter, småskrifter, arkiver og enkelte gjenstander. Det er påbegynt et arbeid med å skille ut småskriftene og registrere dem i serier i ASTA som en del av Rikshospitalets arkiver. Det vil utgjøre anslagsvis 30 av de gjenstående 300 hm, og vil være svært tidsbesparende.
Bærum sykehus har fått låne en modell av sykehuset laget på 1940-tallet, som de vil benytte i feiringen av sitt 100-årsjubileum i 2024. Nasjonalt medisinsk museum har også foretatt tre besøk til Oslo legevakt, som flyttet til Aker sykehus og derfor stengte dørene i Storgata 40 den 22. november 2023. Museet identifiserte rundt 15–20 gjenstander som anses å være av høy historisk verdi og som tas inn i museets samling. Museets fotograf dokumenterte den tidligere Legevakten ved å ta bilder av interiøret i bygningen og ansatte som jobbet der siste skiftet.
Nasjonalt medisinsk museum har opprettet et papirarkiv over sin egen aktivitet, inkludert alle utstillinger fra 2002 til 2022, samt noen aksesjoner og administrative dokumenter. Dette materialet hadde vært lagret i ringpermer og esker i mange år. Det er nå ordnet, registrert i ASTA, og oppbevart i arkivkvalitetsmapper og esker.
Forskning og nettverk
Forskningsvirksomheten ved Nasjonalt medisinsk museum er nært knyttet sammen med forvaltnings- og formidlingsarbeidet. Den har de siste årene også vært koblet på prosjektet Museenes kunnskapstopografi (2018-2023).
Museets konservatorer på feltet har publisert forskningsartikler, deltatt på konferanser og holdt faglige foredrag. I 2023 har det blitt ansatt en ny førstekonservator med helse- og medisinhistorie som hovedarbeidsområde.
Nasjonalt medisinsk museum er ansvarlig for Nasjonalt museumsnettverket for helse- og medisinhistorie (NMHM), som er et av Kulturdirektoratets museumsnettverk. Det består av rundt 30 museer, der mange er institusjonsmuseer underlagt sykehus. I juni holdt nettverket et seminar over to dager. Sykehussamlingene ved Gaustad, Dikemark, Aker og Ullevål var arrangører, og deltakerne fikk bli bedre kjent med alle fire lokasjoner.
Nasjonalt medisinsk museum er også medlem av styringskomiteen til International Association of Medical Museums (IAMM), en faggruppe som tidligere var kjent som European Association of Museums of the History of Medical Sciences (EAMHMS). I september 2023 deltok museet på konferansen «New Horizons for Medical Museums and Collections» ved Rijksmuseum Boerhaave i Leiden, Nederland, som var et oppstartsmøte for IAMM.
I august arrangerte European Association for the History of Medicine and Health (EAHMH) et firedagers seminar i Oslo, der temaet var «Krise». Nasjonalt medisinsk museum deltok og var vertskap for konferansemiddag og omvisning i museets utstillinger.