Skip to main content

Samling­ene

Samlings­forvaltning

Samlingsforvaltningen har som mål å ta vare på kulturarven for fremtidige generasjoner og omfatter alle aktiviteter og tiltak som sikrer at samlingene blir tatt vare på, dokumentert og gjort tilgjengelig for allmennheten. Samlingene skal være tilgjengelige for bruk og formidling i museet, og for allmennheten generelt til forskning og formidling. 

Museets samlinger består i dag av mer enn 90 000 gjenstander, 2,65 millioner fotografier, 140 000 bøker og tidsskrifter og 1 700 hyllemeter arkiv. I 2023 har det vært god framdrift i det løpende samlingsarbeidet. 282 gjenstander og 5 429 fotografier er registrert inn i museets databaser. 

Det er tatt inn totalt 39 gjenstander, om lag 100 fotografier og et arkiv i 2023. Inntakene har i hovedsak vært knyttet til den kommende utstillingen ENERGI i klimakrisens tid og omfatter blant annet et kokeapparat drevet av solenergi utviklet ved NTNU og et elektrisk flybatteri. I løpet av året har museet avhendet i alt 493 gjenstander. En ombygd T-Ford fra 1923 ble gitt til Norsk T-Ford klubb. Eierskapet til et damplokomotiv fra 1912, som Norsk Jernbaneklubb og Krøderbanen har forvaltet siden 1973, ble overført til Buskerudmuseet og dets avdeling Krøderbanen. Museet hentet i 2023 ut sin gjenstandssamling ved Tromsø Kringkaster, og i den forbindelse ble et større antall telehistoriske gjenstander avhendet, herunder gjenstander gitt til Gisund Kystlag og Perspektivet Museum i Tromsø.

DigitaltMuseum utgjør museets viktigste publiseringskanal for samlingene, der det publiseres registreringsdata og fotografier med så åpne rettigheter som mulig for å gi størst mulig bruk. Ved utgangen av 2023 er 36 480 gjenstander og 151 047 fotografier tilgjengelige på DigitaltMuseum. Fotografier fra Oslo er også tilgjengelige på nettstedet www.oslobilder.no. Museets arkiv publiseres på Arkivportalen. Museet bruker sentrale fellestjenester innen samlingsforvaltningen, som nettstedene kulturnav.org, digitaltmuseum.no, oslobilder.no og databasen Primus. Museet har fast ansvar for to autoritetsregistre i KulturNAV. Disse er personregisteret Personer Industrihistorie og organisasjonsregisteret Industribedrifter. I tillegg har museet sammen med Preusmuseet og Folkemuseet tatt ansvar for oppfølging av Fotografregisteret. 

SAMLINGSARBEID 

Våren 2023 har samlingsarbeidet ved et av museets fjernmagasin vært i fokus. Museets konservatorer, fotograf og gjenstandskonservatorer har gjennomgått gjenstander som stod utstilt i den tidligere Energi-utstillingen på Kjelsås og aktuelle gjenstander til den kommende nye utstillingen ENERGI i klimakrisens tid, inntak fra de siste årene og de medisinske samlingene. Arbeidet har bidratt til å tilgjengeliggjøre gjenstander som en bensinpumpe fra British Petroleum og en synstest fra Øyeavdelingen ved Rikshospitalet, for å nevne noen. Totalt har 569 gjenstander blitt magasinert. Det utgjør om lag 20 palleplasser. 12 store malerier av Jens Wang er magasinert i malerimagasinet.

Museet har om lag 20 modeller fra Bergseminaret på Kongsberg i samlingen. Det er modeller av gruvesjakter, dampmaskiner, vannhjul, pukkverk o.l. som ble brukt i undervisning på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. Museet har satt i gang nærmere undersøkelser av modellene og deres historie, med tanke på å kunne vise noen av dem i en ny utstilling om modeller som skal åpne høsten 2024.

Digitalisering av DEXTRA Photo

DEXTRA Photo har nådd en milepæl i 2023, med 100 000 fotografier tilgjengelig på DigitaltMuseum. I tillegg til digitalisering er alle fotografiene innført i arkivsystemet Asta og kataloger på den viktigste delen av materialet er i stor grad sluttført. Ved hjelp av tidsbesparende metoder og støtte fra Nasjonalbibliotekets digitaliseringstjeneste har det vært fokus på volum i 2023. Det har blitt publisert 38 094 bilder i løpet av året. 4390 bilder er lastet ned kostnadsfritt i god kvalitet.

I femten år har Dextra-prosjektet handlet først og fremst om digitalisering og tilgjengeliggjøring av samlingen. Effektive arbeidsløyper er i god drift både internt ved museet og i samarbeid med Nasjonalbiblioteket, og et representativt utvalg fra samlingene er tilgjengelig på DigitaltMuseum. Prosjektet går nå over i en ny fase. Våren 2023 tildelte Sparebankstiftelsen DNB museet midler til to prosjekter med utgangspunkt i DEXTRA Photo, Registreringsløype og Fotografiske samtaler.

Registreringsløypa har som mål å finne de beste eksisterende verktøyene innen håndskriftsgjenkjenning, kunstig intelligens og enkle automatiseringer for å håndtere de stadig større mengdene bilder som blir digitalisert, slik at de er til nytte både for det brede publikum og for studenter og forskere. Målet er å lage en pragmatisk håndbok som også fotoarkivarer ved andre institusjoner kan ha nytte av. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Preus museum og Museene i Akershus.

Fotografiske samtaler har som mål å utvikle en vandreutstilling med fotografier fra en hjørnesteinsbedrift, med håp om at lokale, historiske bilder skal kunne anspore til en samtale mellom generasjonene. Et vellykket prosjekt vil kunne fungere som en mal for videre utstillinger på andre steder.

DEXTRA Photo eies av Sparebankstiftelsen DNB og er deponert på museet.

Motiv av «Maler´n til Bjercke»

malerimagasinet

Teknisk museum søkte i 2022 Arkivverket om utviklingsmidler innen arkivfeltet. Museet fikk innvilget et tilskudd på 445 000 kr for 2023 til prosjektet Alf Bjerckes arkiv – funkisfarger og lakkfabrikk. Støtten skulle brukes til å registrere, digitalisere og publisere arkivet etter Alf Bjerckes farvehandel.

Alf Bjerckes farvehandel ble grunnlagt i 1880. Fabrikken produserte maleroljer og lakker. Maler'n til Bjercke var et av landets mest kjente varemerker. Bedriften ble overtatt av Jotun i 1972, og arkivet etter firmaet ble gitt til museet i 1979. Det inneholder blant annet korrespondanse, fargekart, brosjyrer, reklamemateriale, avisklipp, foredrag, kundefortegnelser og regnskap.

I 2023 er arkivet blitt ordnet, pakket om og registrert i ASTA. Utvalgte fargekart fra perioden 1930-1950 og andre arkivalia er digitalisert og mye av dette er publisert på Digitalarkivet. I 2024 vil museet publisere en presentasjon av arkivet på egne nettsider. En nyvinning er at NCS fargekoder knyttes til de opprinnelige fargekartene.  

Bygningen av Tromsø kringkaster på Langnes
Tromsø kringkaster på Langnes var den siste frie senderen som var i drift i Norge under 2. verdenskrig. Foto: Laila Andersen

telesamlinger

Teknisk museum er den sentrale institusjonen i Norge for innsamling, forvaltning og tilgjengeliggjøring av materiell og immateriell kulturarv innenfor telesektoren. Gjennom sammenslåingen med det tidligere Telemuseet ble det overtatt nærmere 20 000 gjenstander, om lag 480 000 fotografier, 242 registrerte arkiver og et fagbibliotek på om lag 6 400 bind. Arbeidet med disse telehistoriske samlingene står sentralt i museets samlingsforvaltningsplan for perioden 2022-2026.

Museet har et betydelig antall gjenstander som inngår i telehistoriske samlinger og utstillinger rundt om i landet. Det arbeides med en gjennomgang av disse samlingene og den regionale virksomheten. Etter at formidlingen ved Tromsø kringkaster opphørte i 2020, har museet i løpet av våren og høsten 2023 hentet ut sine gjenstander derfra. To store containere med gjenstander ble fraktet ned fra Tromsø, behandlet i museets varmekammer og kjørt til museets magasiner, samtidig som andre gjenstander ble avhendet.

Ved sammenslåingen med Telemuseet i 2018 overtok Teknisk museum to fredede bygg på Rundemanen i Bergen; Bergen Radio sendestasjon og et tilhørende maskinhus. I 2022 ble det lagt inn vann og kloakk i senderbygget, og folk kunne igjen inviteres inn i bygget. I samarbeid med Museum Vest var Rundemanen åpen for publikum 13 søndager fra juni til september i 2023. Det var 840 personer som kom på besøk.

Utlån og innlån av museumsgjenstander

Museet låner ut gjenstander og arkivalia til utstillinger ved museer og institusjoner i inn- og utland. I 2023 har museet lånt ut gjenstander til flere museer som Bærum sykehusmuseum, Preus fotomuseum, Oslo museum og til en masteroppgave i konservering ved Universitetet i Oslo. Enkelte av utlånene har innbefattet kurérvirksomhet og bistand med montering. Museet har også lånt inn gjenstander og kunst i forbindelse med utstillingen ENERGI i klimakrisens tid. Totalt har museet om lag 65 aktive utlånsaker, og innlån fra 50 institusjoner og privatpersoner til flere av våre faste og temporære utstillinger.

Fotografering

Museets fotograf har i 2023 særlig arbeidet med fotografi og videoarbeid knyttet til ny energiutstilling, i form av gjenstandsbilder og bilder/video til innhold i utstillingen. Samlingsrevisjon, bilder til ekstern kommunikasjon, utstillingsdokumentasjon, fotografering av arrangementer og løpende enkeltoppdrag fra kollegaer har også utgjort en vesentlig del av arbeidet.

Fotografen har deltatt i museets innsamlingsarbeid, ved samtidsdokumentasjon av legevakten for medisinsk museum og Meteor-fabrikken for industrihistorisk nettverk innsamling.

Bibliotek

Biblioteket inneholder en av Norges største samlinger av teknologi- og industrihistorisk litteratur, i tillegg til en omfattende samling medisinhistoriske, telefaglige og vitenskapshistoriske bøker.  Registrering av den medisinske boksamlingen har fortsatt i 2023. Ca. 40 hyllemeter (hm) bøker er så langt lagt inn i ASTA og dermed søkbare i Oria. Det gjenstår ca. 300 hm. De står sammenblandet med tidsskrifter, småskrifter, arkiver og enkelte gjenstander. Det er påbegynt et arbeid med å skille ut småskriftene og registrere dem i serier i ASTA som en del av Rikshospitalets arkiver. Det vil utgjøre anslagsvis 30 av de gjenstående 300 hm, og er svært tidsbesparende.

Biblioteket har i 2023 vært praksisplass en måned for en student fra OsloMet innen faget bibliotek og informasjonsvitenskap. Vi har også tatt imot en person som trengte arbeidsavklaring, støttet av SPIR og NAV.

Arkiv

I 2023 har museet registrert 8 nye arkiveiere og deres arkiver i ASTA. Alle arkivene er publisert på Arkivportalen uten restriksjoner i kategorien fritt tilgjengelig. Alf Bjerckes arkiv har fått mest oppmerksomhet, men arkivet etter Clara Venture AS (tidligere Prototech med utgangspunkt i Chr. Michelsens institutt) er også en verdifull tilvekst til museet. Det inneholder blant annet originale håndtegninger og beregninger av oppfinner og vitenskapsmann Odd Dahl og hans atomsfæreforskning. I tillegg til de nye arkivene, er det registrert tilvekster i flere tidligere registrerte arkiver. Det er også lagt inn 16 nye arkivposter på navngitte fotografer fra Dextra-samlingen. Det er for at søkere på Arkivportalen skal få treff.

Konservator jobber med en gammel bensinpumpe, en av gjenstandene til utstillingen ENERGI i klimakrisens tid

Konservering

Konservering ved museet er knyttet til utstillings-, utlåns- og samlingsforvaltningsarbeidet. I 2023 har fokuset særlig vært på museets samlinger knyttet til området energi i forbindelse med den kommende utstillingen ENERGI i klimakrisen tid, de medisinske samlingene og samlingsarbeid på et av museets fjernmagasiner. Konservering av gjenstander til ENERGI i klimakrisens tid har foregått i konserveringsverkstedet i museets temporære utstillingshall. Det har gjort det mulig for publikum å følge gjenstandsarbeidet etter hvert som utstillingen tar form.

Museets utstyr og fagpersoner har i 2023 vært utleid til andre museer og kulturarvsforvaltere.

Nøkkeltall for samlingsarbeidet

År

2023

2022

2021

2020

2019

2018

Antall gjenstander estimert

91 488

91 942

91 824

91 701

91 643

91 611

Reg. gjenstander i Primus

75 261

74 986

74 224

77 385

76 906

76 611

Reg. gjenstander inneværende år

282

762

291

479

295

27 051

Publiserte gjenstander Digitalt Museum

36 480

35 903

35 367

35 045

34 548

33 767

Antall fotografier (estimat)

2 674 550

2 674 450

2 674 450

2 674 450

2 653 000

2 650 000

Reg. foto i Primus

577 571

571 407

554 951

199 523

161 302

160 302

Reg. foto inneværende år

6 164

16 456

23 712

38 221

1 000

57 648

Publiserte fotografier Digitalt Museum

151 047

112 953

96 497

82 803

67 608

67 116

Antall arkiver

507

506

489

482

480

478

Registrerte arkiver i Asta

348

323

306

408

405

391

Registrerte arkiver inneværende år

25

17

6

3

14

366

Publiserte arkiver på arkivportalen

167

141

123

75

45

31