Skip to main content

Nasjonalt medisinsk museum

Nasjonalt medisink museum 2021

Nasjonalt medisinsk museum er landets sentrale forvalter av den materielle og immaterielle kulturarv på helse- og medisinhistorie. Museet har som mål å være en møteplass for ulike miljøer, forståelser og erfaringer. Det formidles eldre og nyere helse- og medisinhistorie på en åpen, tverrfaglig og relevant måte og det legges til rette for utvikling av ny kunnskap og refleksjon.

LIV OG DØD – MENNESKET I FORANDRING

Utstillingen Liv og død åpnet offisielt 24. august 2021. Den utforsker sentrale temaer omkring fødsel og død, diagnoser og behandlinger gjennom kunnskap og kompetanse innen ulike fagfelt som medisin, helse og naturvitenskap. Utstillingen er både samtidig og historisk. Historiene fortelles ofte med utgangspunkt i enkeltmenneskers opplevelse og erfaringer, enten dette er pasienter, behandlere, pårørende eller andre. Den inneholder unike gjenstander fra Rikshospitalets samlinger og andre givere. Et eksempel er gjenstander fra Barselhjemutstillingen, arrangert av kvinneaktivisten Katti Anker Møller. Denne utstillingen var et innlegg i debatten om både abort og en mer rettferdig sosialpolitikk for omkring 100 år siden. Også den siste utviklingen som NIPT-testen innen fostermedisin og diagnostikk blir presentert. Røntgenteknologi, lysbehandling av tuberkulose ved hjelp av Finsen-apparatet og EEG-teknologi for elektrisk måling av hjerneaktivitet vises gjennom originale gjenstander. Utstillingens midtpunkt er den døde menneskekroppen kalt Maren som vi tror ble funnet på en av Oslos kolerakirkegårder ved forrige århundreskifte. Også andre menneskelige levninger, hovedsakelig fra Patologisk institutt vises. 

Utstillingen inneholder også et undervisningsrom med kjøkken for aktiviteter i helger og ferier og med skoleklasser. Arkitekt har vært Anne Schnettler, København. De interaktive installasjonene er utviklet i samarbeid med Logic Interactive. 

Nasjonalt medisinsk museum

Tegneserieantologien Liv og død

Til utstillingen Liv og død er det laget en utradisjonell tegneseriekatalog. Vi ønsker med den å stimulere til samtaler mellom generasjoner. Syv nøkkelhistorier er hentet ut fra utstillingen og bearbeidet gjennom tekst og bilde. Kunstnerne er Lucy Lyons, Anja Dahle Øverbye, Åshild Kanstad Johnsen, Steffen Kverneland, Øyvind Torseter og Tord Torpe.  

Katalogen er redigert av konservator Phil Loring og utgis på både norsk og engelsk. Den er støttet av Fritt Ord og utgitt av Magikon forlag. 

Nasjonalt medisinsk museum

Koronadagbøkene

Som et resultat av nedstengningen av samfunnet i mars 2020, ble dokumentasjonsprosjektet Koronadagbøkene satt i gang. Det er avsluttet i forbindelse med utstillingsåpning i august 2021. Resultatet har blitt en nettside på museets hjemmeside: https://www.tekniskmuseum.no/koronadagbokene og en egen presentasjon på skjermer og som bøker i utstillingen Liv og død. Det er gjort intervjuer med elleve bidragsytere, fire institusjoner og syv enkeltpersoner, hovedsakelig knyttet til helsevesenet. Noen av disse har skrevet dagbok, andre deltagere er blitt dokumentert av museets ansatte. I tillegg ble Nordre Akers første vaksinering dokumentert. Prosjektet er støttet av Fritt Ord.  

Nasjonalt medisinsk museum

SAMLINGSARBEID

Etter at den nye utstillingen åpnet, har Medisinsk museum startet arbeidet med gjennomgang av de medisinske samlingene, som i stor grad består av gjenstander fra Rikshospitalet som kom i 2002 og påfølgende gaver og donasjoner i etterkant av dette. Mye er registrert, men målet er å få oversikt over de mange uregistrerte gjenstandene fra medisinsamlingene, i første omgang i magasinene på Kjelsås og senere på Gjerdrum. Den langsiktige planen er å få revidert og registrert materialet som skal beholdes og avhende gjenstander som ikke er av kulturhistorisk verdi. 

Tildeling av sikringsmidler fra Kulturrådet førte til brannsikringsarbeid i medisinmagasinet M41 på Kjelsås. Gjenstander plassert i området der dette arbeidet har pågått, er pakket og mellomlagret og skal tilbakeføres til M41.  

Nasjonalt medisinsk museum

NETTVERKSSAMARBEID 

Medisinsk museum er ansvarlig for Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie (NMHM) som er ett av Kulturrådets museumsnettverk. Det består av 27 museer, der mange er institusjonsmuseer underlagt sykehus. I 2021 har aktiviteten vært preget av nedstengninger og restriksjoner grunnet korona. Det årlige seminaret ble derfor ikke avholdt. Nettverket har en egen nettside http://helseogmedisinhistorie.no. 

Nasjonalt medisinsk museum